Usted está aquí

L’OPCC ha estat convidat a prendre la paraula en l'esdeveniment paral•lel “Enfrontar el canvi climàtic a la regió dels Pirineus” en Nacions Unides

  • 05 Mar

El 4 de març de 2019, Idoia Arauzo, coordinadora del OPCC, va participar en l'esdeveniment paral·lel “Enfrontar el canvi climàtic a la regió dels Pirineus” en la seu de les Nacions Unides a Nova York. L'esdeveniment va ser organitzat per la Representació Permanent d'Andorra en l'ONU, en col·laboració de les Representacions Permanents d'Espanya i França.

El tema principal d'aquest acte ha estat abordar els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes i sectors socioeconòmics de muntanya i corroborar la necessitat crucial de desenvolupar polítiques d'adaptació en bioregiones de muntanya com els Pirineus. Una altra meta important de l'esdeveniment ha estat identificar els reptes i oportunitats relacionats amb la implementació de l'Agenda 2030 per a les comunitats de muntanya.

La coordinadora ha compartit les experiències i troballes publicades en l'últim informe del OPCC: “El Canvi climàtic als Pirineus: impactes, vulnerabilitats i adaptació. Bases de coneixement per a la futura estratègia d'adaptació al canvi climàtic als Pirineus.” Idoia ha subratllat que serralades com ara els Pirineus constitueixen reserves naturals d'aigua de les quals depèn el proveïment futur d'aigua i aliment. A més, ha emfatitzat que les muntanyes són més sensibles al canvi climàtic que altres bioregiones, assenyalant que la temperatura mitjana als Pirineus ha augmentat un 30% més que la mitjana europea.

Les bioregions muntanyenques com ara els Pirineus són sovint territoris transfronterers on la cooperació es posiciona com un marc de treball essencial per a la implementació de polítiques eficients d'adaptació al canvi climàtic.

L’OPCC, una iniciativa de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), està constituït pels representants territorials dels 7 territoris de la CTP: el Principat d'Andorra, les regions franceses de Nouvelle-*Aquitaine i Occitanie i les Comunitats Autònomes espanyoles d'Aragó, Catalunya, Euskadi i Navarra. La CTP promou el seguiment de l'impacte del canvi climàtic als Pirineus a través de la seva iniciativa OPCC. Actualment, la presidència de la CTP l'ostenta la Comunitat Autònoma d'Aragó. Des de la presidència, s'està liderant l'Estratègia Pirinenca 2018-2024. El seu Eix 1,“Acció pel Clima” identifica a l’OPCC com a eina fonamental per a la implementació de l'estratègia en aquest camp.

. L'OPCC2 i els seus socis han estat cofinançats al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Participant en aquest esdeveniment, el OPCC ha donat visibilitat als pirineus a nivell internacional, ha volgut conscienciar a la societat sobre la fragilitat dels ecosistemes de muntanya, identificar els obstacles més comuns per a enfrontar els desafiaments climàtic en les zones de muntanya, i subratllar el paper de la cooperació transfronterera en la lluita contra el canvi climàtic.

Accede al Geoportal

 

 

 

 

Acceder

Criosfera Pirineos

OBSERVATORIO PIRENAICO DEL CAMBIO CLIMÁTICO

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - España

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Contactar