L’OPCC va acollir un esdeveniment sobre els reptes del sector turístic enfront del canvi climàtic

Hemen zaude

L’OPCC va acollir un esdeveniment sobre els reptes del sector turístic enfront del canvi climàtic

  • 26 Apr

El 25 d'abril de 2019, l’OPCC va participar en un grup de treball de persones expertes sobre el tema de l'adaptació del sector turístic als nous reptes que planteja el canvi climàtic al Pirineu aragonès. L'esdeveniment va tenir lloc en la seu de l’OPCC, situada en l'edifici de l'Institut Pirinenc d'Ecologia de Jaca (Osca).

El sector turístic és un dels principals motors del turisme als Pirineus. A Aragó, el turisme de neu representa el 7% del PIB i la despesa generada pels esquiadors s'acosta als 170 milions d'euros cada temporada.

Amb l'augment de les temperatures, les condicions climàtiques favorables per a aquest turisme canviaran. Així, al Pirineu Central, segons els resultats del projecte Climpy, a una altitud  de 1.800 m, el període de permanència de la neu en el sòl es reduiria més d'un mes i el gruix mitjà de neu podria disminuir a la meitat en l'horitzó del 2050 segons la referència actual. Això no permetrà desenvolupar amb normalitat les diferents modalitats d'esquí alpí.

Una de les repercussions positives del canvi climàtic per al turisme de muntanya serà l'extensió de l'estació de turisme estival i l'ocurrència de temperatures més suaus a la primavera i tardor. La moderació de les temperatures mínimes podria comportar un augment de l'elecció de destinacions de muntanya, en detriment d'altres destinacions menys atractives a causa de les altes temperatures i a les onades de calor a l'estiu.

Durant el taller es va emfatitzar en la importància de l'anàlisi detallat de la vulnerabilitat del sector turístic del territori de la Jacetania i de la implicació de tots els actors locals en la definició  de possibles estratègies d'adaptació del turisme de muntanya al canvi climàtic, que permetrien reduir els impactes sobre les infraestructures i l'economia local, altament dependents del turisme i també aprofitar noves oportunitats. El grup de participants va estar compost per persones acadèmiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, de l'associació eco-union, responsable del projecte ADAPTUR, així com per 30 professionals i actors locals i regionals.

Aquesta trobada s'emmarca dins del projecte ADAPTUR, finançat pel Ministeri de Transició Ecològica d'Espanya a través de la Fundació Biodiversitat, en el marc del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic. Aquest esdeveniment va subratllar la importància de debatre sobre els reptes d'adaptació al canvi climàtic per a diferents sectors socioeconòmics que estaran afectats pels efectes de l'escalfament global a curt i mitjà termini.

Geoatarira sartu

 

 

 

 

Sartu

KLIMAREN ALDAKETAREN PIRINIOETAKO BEHATOKIA

Avenida Nuestra Señora de la Victoria, 8
22.700 - Jaca
Huesca - Espainia

+34 974 36 31 00
info_opcc@ctp.org

Harremanetan jarri